Residential

Entrance Door for a private residence

About the Project

The door is part of the main access to the client’s private residence, located in Esplugues de Llobregat, Barcelona.

The door was designed by the landscape architect Ana Esteve and architect Marcel Bilurbina from AELand studio. It consists of a piece of solid Teak integrated into a metal structure that completes the exterior  access to the house. 

The proposal was to use a piece of solid wood as a door handle on both sides of the board. To this purpose, a curved surface such as a hollow shell was conceived to take advantage of the plastic qualities of wood and its high resistance.

The door was fabricated in solid wooden sticks glued together. The sticks were reinforced on the inside with wood joints to ensure the stability of the board. The piece was produced using digital manufacturing technology to optimize and control the complex construction process.

We remark the high level of precision and control of all manufacturing parameters. The value of this work lies in having taken to the limit the properties of wood.

Credits

Project: AELand 1988→

Design:  Ana Esteve (Landscape Designer), Marcel Bilurbina (Architect)

Design and production consultancy of woodwork: Juan Pablo Quintero / Medio

Technical specialists: Francesc Ros/ Fusteria i Decoració, Josep Pey / Nobility

Year: 2013

Photo credits: Maria Teresa León

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!